flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗАСАДИ використання автоматизованої системи документообігу господарського суду Закарпатської області

16 листопада 2016, 16:25

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення зборів суддів господарського

суду Закарпатської області

03.09.2015 №11

(зі змінами, внесеними рішенням зборів суддів 15.11.2016 №7)

ЗАСАДИ

використання автоматизованої системи документообігу

господарського суду Закарпатської області

Розділ І

Загальні положення

1. Засади використання автоматизованої системи документообігу господарського суду Закарпатської області (далі - Засади) розроблені, на виконання абз. 2 п.п. 1.4.9. п. 1.4. розділу  І Положення про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженого рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 №30 в редакції, затвердженій  рішенням Ради суддів України від 02.04.2015 №25 з наступними змінами і доповненнями (далі – Положення), з метою врегулювання порядку функціонування  автоматизованої системи документообігу суду.

2. Дані Засади враховують вимоги Положення, Законів України “Про судоустрій і статус суддів” та “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (із внесеними змінами і доповненнями), Господарського процесуального кодексу України (із внесеними змінами і доповненнями) (далі – ГПК України).

3. Ці Засади є обов’язковими при роботі в автоматизованій системі господарського суду Закарпатської області.

4. Коефіцієнт навантаження на одного суддю, встановлений даними Засадами дає змогу визначити реальне навантаження справами, заявами суддів та рівномірно розподіляти таке навантаження між усіма суддями з додержанням принципів випадковості та в хронологічному порядку надходження судових справ, з урахуванням завантаженості кожного судді.

5. Знеструмлення електромережі суду, вихід з ладу сервера автоматизованої системи та інші умови, які унеможливлюють функціонування автоматизованої системи, відповідно до Положення фіксуються актами, складеними комісією під головуванням керівника апарату (особи, яка виконує його обов’язки), із зазначенням у них дати, часу настання та закінчення дії відповідних обставин, причин виникнення, заходів вжитих для їх усунення.

Електронні примірники зазначених актів вносяться до автоматизованої системи не пізніше наступного робочого дня, що настає після усунення обставин.

Автоматичний розподіл судових справ між суддями здійснюється невідкладно після налагодження роботи автоматизованої системи або на наступний робочий день після усунення зазначених у п. 5 Розділу І Засад обставин.

Розділ ІІ

Параметри автоматизованого розподілу справ та заяв

 1. Формування колегії із розгляду конкретних справ здійснюється виключно з використанням автоматизованої системи документообігу суду та з врахуванням спеціалізації суддів.

2. В господарському суді Закарпатської області для всіх суддів (в т.ч. тих, що займають адміністративні посади) встановлено коефіцієнт навантаження судді на момент автоматизованого розподілу судової справи на рівні 100%.  

3. Коефіцієнт складності всіх судових справ (категорій судових справ), що підлягають автоматизованому розподілу для розрахунку в автоматизованій системі документообігу суду навантаження на одного суддю становить 1. 

Встановлено, що за розгляд справи суддею одноособово або головуючим під час колегіального розгляду справи, встановлено коефіцієнт навантаження - 1; за розгляд справи в колегіальному складі, якщо суддя не є головуючим у справі, коефіцієнт навантаження - 0,0 (зі змінами згідно з рішенням зборів суддів господарського суд Закарпатської області від 15.11.2016 №7).

Розділ ІІІ

Особливості автоматизованого розподілу справ та заяв

1. Позовні заяви та заяви реєструються у господарському суді Закарпатської області протягом дня та розподіляються автоматизованою системою між суддями, як правило,  в кінці дня. 

2. Після автоматизованого розподілу судових справ автоматизованою системою відповідальна особа суду не пізніше наступного робочого дня передає судові справи визначеному автоматизованою системою головуючому судді.

3. Не розподіляється щодо конкретного судді судові справи, що надійшли за чотирнадцять календарних днів до початку відпустки, якщо її сумарна тривалість становить не менше чотирнадцяти календарних днів, а також у випадках, передбачених п.п. 2.3.3. п.2.3. Розділу І Положення.

До відпустки тривалістю чотирнадцять календарних днів, визначених абз.3 п.п. 2.3.3. п.2.3. Положення, належить також відпустка, що складається з частин основної та/або додаткової відпустки, якщо сумарна кількість днів її частин становить не менше чотирнадцяти.

Розділ ІV

Особливості повторного автоматизованого

 розподілу справ та заяв

1. У випадку помилково визначеної спеціалізації спору, під час реєстрації позовної заяви (заяви), і суддею якому розподілено дану заяву не вчинено жодних процесуальних дій, така заява підлягає повторному автоматизованому розподілу між суддями із одночасним внесеннями відповідних виправлень (заміни категорії спору) до автоматизованої системи документообігу суду за письмовим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки). 

2. Повторний автоматизований розподіл судових справ між суддями, у випадку передбаченому п.1 Розділу ІV Засад, повинен відбутися не пізніше наступного робочого дня з моменту отримання суддею такої заяви.

3. У разі неможливості виконання суддею, який входить до складу колегії суддів, обов’язків судді (тимчасова непрацездатність, відрядження, відпустка тощо), який не є головуючим суддею (суддею-доповідачем) у судовій справі, повторний автоматизований розподіл судових справ здійснюється з метою заміни судді або суддів, що вибули на підставі розпорядження керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки).

4. У разі задоволення відводу або самовідводу судді або всього складу суду (якщо судова справа розглядається колегією суддів), якому розподілено судову справу для розгляду, судова справа підлягає повторному автоматизованому розподілу без урахування цього судді (суддів) на підставі розпорядження керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки).

5. Винятково у разі, коли суддя (головуючий суддя - при колегіальному розгляді справи) у передбачених законом випадках не може продовжувати розгляд справи, невирішені судові справи передаються для повторного автоматизованого розподілу за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки), що додається до матеріалів справи.

У випадку тимчасової непрацездатності, відрядження, відпустки тощо головуючого судді на строк, що не призводить до порушення строків вирішення справи, повторний автоматизований розподіл не проводиться.

Особи, які беруть участь у справі, повідомляються про неможливість проведення судового засідання в порядку, визначеному Положенням.

Розділ V

Особливості формування колегії для розгляду конкретної справи

1. Формування колегії суддів з розгляду конкретних справ здійснюється виключно з використанням автоматизованої системи документообігу суду.

2.  У випадку винесення головуючим суддею ухвали про призначення колегіального розгляду справи визначення складу колегії суддів здійснюється автоматизованою системою документообігу суду за зверненням такого судді на підставі розпорядження керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки).

Розділ VІ

Особливості внесення до автоматизованої системи відомостей щодо набрання судовим рішенням законної сили

1.  У разі закінчення строку, встановленого для подання апеляційної  скарги, якщо така скарга не була подана, до автоматизованої системи вносяться відомості щодо набрання судовим рішенням законної сили. 

До автоматизованої системи вносяться відомості про набрання судовим рішенням законної сили, які направляються до Єдиного державного реєстру судових рішень:

- у разі ухвалення судового рішення, яке не може бути оскаржене, не пізніше наступного робочого дня після виготовлення та підписання повного тексту відповідного судового рішення, крім ухвали, передбаченої ст. 122-11 ГПК України (ухвала господарського суду про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду або про відмову у його видачі), яка набирає законної сили після закінчення строку на її апеляційне оскарження;

- у разі закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано;

- у разі подання апеляційної скарги, якщо судове рішення не скасовано, не пізніше наступного робочого дня після отримання відповідного судового рішення суду апеляційної інстанції.

2. Зазначена у пункті 1 цього розділу інформація вноситься до автоматизованої системи головуючим суддею, а у випадку перебування його у відпустці або тимчасової втрати працездатності тощо – його помічником,  секретарем або іншою особою в межах наданих прав користувача автоматизованої системи.

Розділ VІІ

Прикінцеві та перехідні положення

1. Попередні рішення зборів суддів господарського суду Закарпатської області  в частині, що суперечать Засадам визнати такими, що втратили чинність з 03.09.2015.

2. У разі відсутності раніше визначеного в судовій справі головуючого судді (судді-доповідача) у випадках, передбачених підпунктами 2.3.44 - 2.3.46 пункту 2.3 Положення (ст.ст. 25, 88, 89, 117, 119, 120, 121, 121-2, 122 ГПК України), такі судові справи та матеріали підлягають автоматизованому розподілу, якщо відсутність головуючого судді (судді-доповідача) призведе до неможливості розгляду цих справ та матеріалів у строки, встановлені чинним законодавством за вмотивованим розпорядженням керівника апарату суду (особи, яка виконує його обов’язки), що додається до таких матеріалів.

3. Дані Засади затверджується зборами суддів господарського суду Закарпатської області відповідно до вимог Положення про збори суддів господарського суду Закарпатської області.

4. Дані Засади вступають в дію в господарському суді Закарпатської області з 03.09.2015 та вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.  

 

5. У разі внесення змін до Засад використання автоматизованої системи документообігу суду збори суддів новим рішенням затверджують Засади використання автоматизованої системи документообігу суду в новій редакції, які вносяться до автоматизованої системи не пізніше робочого дня, що настає після проведення цих зборів.