flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося чергове засідання ради суддів господарських судів України.

22 листопада 2013, 09:18
Голова господарського суду Закарпатської області Ващиліна Н.М. взяла участь у засіданні Ради суддів господарських судів України (далі - РСГСУ), яке відбулося 21 листопада 2013 року у Вищому господарському суді України за участю керівництва ВГСУ, апеляційних та місцевих господарських судів і представників ЗМІ під головуванням Голови Ради суддів господарських судів України, заступника Голови ВГСУ Артура Ємельянова відбулося.
На порядку денному  засідання РСГСУ було включено чотири питання.
По першому питанню порядку денного щодо змісту інформації про діяльність РСГСУ, яка підлягає оприлюдненню на офіційному веб-сайті РСГСУ веб-порталу судової влади України, доповів заступник Голови РСГСУ Юрій Власов. Зокрема, він нагадав присутнім, що на попередньому засіданні РСГСУ вже був затверджений зміст інформації, яка підлягає оприлюдненню, та форми звітів щомісячного моніторингу стану інформаційного наповнення веб-сайтів, проте не було затверджено інформації, яка повинна міститися на веб-сайті самої РСГСУ. Тому було запропоновано включити наступні розділи: 1) Інформація про РСГСУ; 2) Новини, події РСГСУ; 3) Організація роботи РСГСУ; 4) Рішення РСГСУ; 5) Розпорядження РСГСУ; 6) Звернення, листи РСГСУ; 7) Моніторинг веб-сайтів судів; 8) Інформація для судів та суддів. Вказану інформацію було взято до відома.
Щодо переліку посад в апаратах судів та установах судової влади, перебування на яких близьких осіб голови, заступника голови суду може потягти за собою порушення обмежень, передбачених ст. 9 Закону України "Про засади запобігання і протидії корупції", присутніх поінформував член РСГСУ Володимир Погребняк.
Про заходи з висвітлення в ЗМІ діяльності господарських судів та аналіз її результатів поінформував Голова РСГСУ, заступник Голови ВГСУ Артур Ємельянов.
За словами Голови РСГСУ, на сьогодні все ще існують випадки поширення недостовірної інформації щодо судової влади, які спотворюють уявлення населення про роботу судової системи, знижують рівень правосвідомості громадськості, сприяють поширенню правового нігілізму та підривають авторитет правосуддя в цілому.
"Усвідомлення незалежності судової системи є необхідним для забезпечення громадської довіри до роботи судів. Судді повинні неухильно дотримуватися принципу верховенства права, але необхідно, щоб і суспільство сприймало їх діяльність саме у такий спосіб", - наголосив Артур Ємельянов.Також, Голова РСГСУ звернув особливу увагу, що позитивний імідж судової системи є одним із важливих напрямків роботи, про які повинен дбати кожен голова суду, крім безпосереднього здійснення правосуддя.
Після жвавого обговорення інформацію Голови РСГСУ Артура Ємельянова взято до відома, а також доручено головам місцевих та апеляційних господарських судів організувати і проводити системну роботу з об'єктивного висвітлення в ЗМІ діяльності господарських судів, щомісячно інформувати РСГСУ про вжиті в цьому напрямі заходи та в строк до 15.12.2013 р. підготувати й надати до РСГСУ програму оприлюднення господарськими судами всебічної інформації про свою діяльність.
Наостанок присутні заслухали інформацію Голови РСГСУ Артура Ємельянова щодо нагородження суддів і працівників апаратів господарських судів з нагоди Дня працівників суду відзнаками ВГСУ, зважаючи на їхні досягнення в професійній діяльності та значний внесок у розвиток системи господарських судів України.