flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Розпочав свою роботу XV черговий з'їзд суддів України

05 березня 2018, 09:00

5 березня розпочався XV черговий з'їзд суддів, що має обрати новий склад Ради суддів України та добрати членів Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Делегатом з’їзду від Господарського суду Закарпатської області обрано суддю Ушак І.Г.

Захід урочисто відкрито о 10 годині ранку Державним гімном України. Після цього голова РСУ Валентина Симоненко зачитала делегатам привітання Президента, у якому, зокрема, йшлося про надання суддям нових процесуальних інструментів, про боротьбу за незалежність та роботу над забезпеченням охорони судів.

 «Судову реформу практично завершено, наступне завдання - зробити її дієвою», - сказала, отримавши слово, голова Верховного Суду Валентина Данішевська. Зупинилась вона й на питанні незалежності: «А чи готові до незалежності самі судді?» Щодо цілі поважного зібрання, пані Данішевська впевнена, що до органів судової влади має бути обрано тих, хто відчуває тонку грань між незалежністю і свавіллям.

У свою чергу очільник Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк наголосив на базовому завданні цього органу - забезпеченні незалежності на фоні постійного зростання кількості звернень від суддів щодо вчинення на них тиску. «Втручання в діяльність суддів все частіше відбувається шляхом внесення відомостей до ЄДРДР. Наприклад, у 2017 році зареєстровано 517 таких фактів, при тому, що подальше розслідування не здійснювали», - зауважив І. Бенедисюк.

І. Бенедисюк не оминув увагою й нагальне питання безпеки судів. Важливо, щоб під охороною перебували не лише приміщення, а й самі судді; необхідно забезпечити належне реагування на виклики. На жаль, формування системи судової охорони може зайняти до 5 років, адже необхідно підготувати спеціалістів. Крім того, процес ускладнений через прогалини в законодавстві, до якого має бути внесено зміни.

Станіслав Шевчук, новообраний голова Конституційного Суду, з огляду на нещодавну відміну судом неконституційних законів (щодо оподаткування високих пенсій та основ мовної політики) наголосив, що правову державу будують на довірі людей і на авторитеті судових рішень. «Правосуддя є трансцендентним явищем, бо в його основі - справедливість», - нагадав він поважному зібранню.

Після урочистої частини обрано головуючого з'їзду (Б. Моніч) та секретаря (О. Журавська).

Розгляд питань проходить із затримкою, тому цілком імовірно, що з'їзд продовжить свою роботу й у резервний день - 7 березня.

 

                                                                                                          Прес-служба Господарського суду Закарпатської області