flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Керівником апарату суду проведено навчання з питань застосування окремих положень нового Закону України «Про виконавче провадження»

04 листопада 2016, 11:29

        05 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України від 02 червня 2016 року  № 1404-VIII "Про виконавче провадження" (далі – Закон), у зв’язку з чим виникла необхідність обговорити з працівниками суду основні новели вказаного Закону .     

Зокрема, обговорено вимоги до виконавчого документа, запровадження інституту приватних виконавців та створення Єдиного реєстру боржників.

         Акцентовано увагу на тому, що змінився строк пред’явлення виконавчих документів.

           Так, виконавчі документи можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред’явлені до примусового виконання протягом трьох місяців (стаття 12 Закону). Натомість у попередній редакції такий строк становив один рік. Строки, зазначені в частині першій статті 12, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

Законом запроваджено автоматизацію процедур виконання рішень шляхом електронної реєстрації документів, повного фіксування процесуальних рішень і виконавчих дій в автоматизованій системі (стаття 8 Закону – дана норма набере чинності після нового року); оптимізовано строки проведення виконавчих дій; удосконалено систему відрахувань із заробітної плати й інших доходів боржника тощо.

Обговорено права виконавця або сторони виконавчого провадження на звернення до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз’яснення відповідного рішення (стаття 31); право сторін на звернення до суду із заявою про відстрочку або розстрочку виконання рішення, про встановлення або зміну способу і порядку виконання рішення.

Обговорено випадки повернення виконавчого документа до суду, який його видав (стаття 38 Закону) - у разі поновлення судом строку подання апеляційної скарги на рішення, за яким видано виконавчий документ, або прийняття такої апеляційної скарги до розгляду (крім виконавчих документів, що підлягають негайному виконанню).

Обговорено право сторін оскаржити у судовому порядку у 10-денний строк результатів визначення вартості чи оцінки майна (стаття 57 Закону), оскаржити рішення, дії або бездіяльність виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби (стаття 74) – у строк 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод чи законних інтересів та у 3-денний строк (робочі дні) - рішення виконавця про відкладення проведення виконавчих дій.

    Звернуто увагу, що Законом України "Про виконавче провадження"  внесено зміни до ряду законодавчих актів України, в тому числі і до Господарського процесуального кодексу України.

    Так, згідно змін, внесених до статті 7 ГПК України, претензія розглядається в десятиденний строк з дня її одержання (в попередній редакції був місячний строк).

       Частину четверту статті 116 ГПК України викладено в такій редакції:

     "Якщо судове рішення прийнято на користь декількох позивачів або проти декількох відповідачів, або якщо виконання має бути проведено в різних місцях чи резолютивною частиною рішення передбачено вчинення кількох дій, видаються декілька наказів, у яких зазначаються один відповідач та один позивач, а також визначається, в якій частині необхідно виконати судове рішення, або зазначається, що обов’язок чи право стягнення є солідарним" (згідно попередньої редакції якщо судове рішення прийнято на користь декількох позивачів, або проти декількох відповідачів, або якщо виконання повинно бути проведено в різних місцях, видаються накази із зазначенням тієї частини судового рішення, яка підлягає виконанню за даним наказом).

Акцентовано, що накази про стягнення судового збору надсилаються до органів державної виконавчої служби.

Ч.1 статті 121 ГПК України викладено в новій редакції: «За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, за заявою сторони виконавчого провадження або за власною ініціативою господарський суд, який видав виконавчий документ, у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з викликом сторін, прокурора і у виняткових випадках, залежно від обставин справи, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, ухвали, постанови.

За наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим, господарський суд за власною ініціативою, за заявою сторони виконавчого провадження, за заявою виконавця, поданою на підставі заяви сторони виконавчого провадження, або за заявою державного виконавця, поданою з власної ініціативи, у випадку, передбаченому Законом України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень", суд, який видав виконавчий документ, може змінити спосіб та порядок виконання рішення, ухвали, постанови у порядку, передбаченому частиною першою цієї статті.»

Статтю 121-2 ГПК України викладено в новій редакції.

«Скарги на дії чи бездіяльність органів ДВС, приватних виконавців щодо виконання судових рішень господарських судів може бути подана стягувачем, боржником або прокурором протягом 10 робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод і законних інтересів, крім рішень виконавця про відкладення проведення виконавчих дій, які можуть бути оскаржені протягом трьох робочих днів з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення її прав, свобод і законних інтересів (натомість в попередній редакції скарги могли бути подані протягом 10 днів з дня вчинення оскаржуваної дії, або з дня, коли дія мала бути вчинена).

Скарги на рішення, дії та бездіяльність органів державної виконавчої служби, приватних виконавців розглядаються господарським судом, про час і місце якого повідомляються ухвалою стягувач, боржник, прокурор та орган державної виконавчої служби, приватний виконавець. Неявка боржника, стягувача, прокурора чи представника органу державної виконавчої служби, приватного виконавця в судове засідання не є перешкодою для розгляду скарги.

За результатами розгляду скарги виноситься ухвала, яка надсилається стягувачу, боржнику, прокурору та органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю. Ухвала може бути оскаржена у встановленому цим Кодексом порядку.»

ГПК України доповнено двома новими статтями, а саме:

Стаття 121-3. Вирішення питання про звернення стягнення на грошові кошти, розміщені на рахунках

Питання про звернення стягнення на належні боржнику від інших осіб грошові кошти, що розміщені на рахунках таких осіб в установах банків та інших фінансових установах, під час виконання судових рішень вирішуються господарським судом за заявою державного виконавця, приватного виконавця.

Господарський суд невідкладно розглядає заяву державного виконавця, приватного виконавця без виклику чи повідомлення сторін, інших заінтересованих осіб за участю державного виконавця, приватного виконавця.

За результатами розгляду заяви виноситься ухвала, яка не пізніше наступного робочого дня надсилається органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю.

Стаття 121-4. Заміна сторони виконавчого провадження

У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за заявою державного виконавця, приватного виконавця або за заявою сторони господарський суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Господарський суд у десятиденний строк розглядає це питання у судовому засіданні з повідомленням сторін та заінтересованих осіб. Неявка сторін та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається не пізніше наступного робочого дня особам, які брали участь у справі, а також державному виконавцю, приватному виконавцю.

 

                                                                            Прес-служба господарського суду

Закарпатської області