flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги суддів, правників, спеціалістів з міжнародного арбітражного права

10 листопада 2015, 09:00

До уваги суддів, правників, спеціалістів з міжнародного арбітражного права

Міжнародним комерційним арбітражним судом і Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України заплановано проведення 15 листопада 2015 року чергових III Міжнародних арбітражних читань пам’яті академіка Академії правових наук України Ігора Гавриловича Побірченко.

pravo.ua/press.php

Зазначені заходи приурочені до дня дати народження видатного науковця, теоретика. Академік І.Г.Побірченко вважається організатором міжнародного комерційного арбітражу в Україні. Так, у 1992 році при Торгово-промисловій палаті України він створив перший в історії України Міжнародний арбітражний суд, а у 1994 році – Морську арбітражну комісію, які очолював з дня їх заснування.
Принагідно хочемо також нагадати представникам юридичної спільноти, що академік І.Г. Побірченко вважається апологетом, засновником господарського (арбітражного) процесуального права як самостійної галузі права.
Так, у своїх працях в ході наукової дискусії з приводу галузевої належності норм про арбітраж він запропонував і обґрунтував концепцію господарського процесуального права. За висловленою ним концепцією предметом господарського процесуального права є суспільні відносини, що складаються в процесі безпосереднього врегулювання господарських спорів підприємствами та організаціями, розгляду і вирішення їх органами арбітражу та органами господарського керівництва. Звичайно, таке визначення на даний час не відповідає існуючій системі господарських судів, однак, у свій час було дуже прогресивним.