flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До дня юриста

07 жовтня 2015, 15:33

 

                    День юриста – найбільш універсальне з професійних свят,

                    оскільки об’єднує знавців права та служителів закону.

 

        Юрист (від лат. jus — право) – особа, яка володіє правовими знаннями. Сьогодні це поняття об’єднує людей, які займаються різноманітною юридичною діяльністю: викладачів освітніх установ, суддів, адвокатів, прокурорів, нотаріусів та інших.
        Професія юриста виникла у Римі у VI столітті, а перший юридичний факультет в Європі був створений в університеті м. Болонья (Італія) у XII ст. На Україні спочатку деякі відомості з права викладалися в монастирях Києва, Чернігова, Галича, Луцька, а у 1661 році було засновано Львівський університет, серед чотирьох факультетів якого був і юридичний. Це - перший університет в Україні, і треба сказати, що сьогодні рейтинг його досить високий в Європі.
      День юриста з'явився в календарі України за Указом Президента №1022/97 від 16.09.1997. Це свято, яке об'єднує професіоналів, що стоять на захисті справедливості, прав і свобод українців, виконують обов’язок перед суспільством і державою. Професійне свято людей, усе життя яких підпорядковане гаслу: «Знати право, служити праву, захищати право», відзначається щорічно 8 жовтня. Для українського суспільства професія юриста дуже важлива, адже саме зараз, коли відбувається процес становлення та розвитку правової держави в Україні, перш за все на правознавче співтовариство покладаються надії і завдання утвердження принципу верховенства права, вдосконалення українського законодавства, посилення правових гарантій захисту різних верств населення і підвищення правосвідомості та правової культури українців.
       З державою все гаразд, вважають юристи, якщо її основний Закон, Конституція, не обмежує права і свободи громадян, а, навпаки, збільшує сферу цих свобод. В Україні, державі з вміло написаною конституцією і не дуже вміло виконуваними законами, професія юриста займає лідируючі позиції.
      Не забуваймо, що досягнення поставлених цілей неможливе без чіткого усвідомлення та втілення професійної етики. Рейдерські захоплення та різноманітні форми зловживання правами, на жаль, теж забезпечуються фаховою правовою допомогою. Тому моральний аспект юридичної діяльності, як один з пріоритетних, має особливе значення, адже він дає відповідь на питання: для чого робиться ця справа – для добра, справедливості, суспільного блага чи заради злого наміру.
       Шановні юристи! У цей святковий день прийміть вітання з нагоди професійного свята. Бажаємо Вам плідної роботи, винагородженої повагою і довірою громадян, людського щастя, родинного затишку, миру та впевненості у завтрашньому дні.
     На Вас покладено велику місію – стояти на сторожі конституційних прав і свобод громадян України, моральності і милосердя. Вам належить чільне місце у формуванні правової культури суспільства, поваги до Закону, правової політики держави. Нехай ідеали моралі посядуть помітне місце у особистій культурі всіх почесних носіїв цієї благородної професії.

                                                                                                                                                    Голова господарського суду
                                                                                                                                                    Закарпатської області
                                                                                                                                                    О.В.Васьковський