flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зміни до законодавства: набув чинності Закон про захист економічної конкуренції

10 січня 2024, 10:00

Першого січня 2024 року набрав чинності Закон України від 09.08.2023 № 3295-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України» (далі – Закон). Законом внесено зміни, зокрема, до Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України).

Від моменту набрання чинності Законом господарські суди розглядатимуть клопотання Антимонопольного комітету України (далі – АМК) про надання дозволу на проведення перевірки суб’єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, доступу до приміщень, систем електронних комунікацій чи місць зберігання інформації, та/або на вчинення окремих процесуальних дій, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції, у вигляді проведення огляду, опломбовування (опечатування), накладення арешту на майно, вилучення майна.

Особливості розгляду справи за клопотаннями органу АМК передбачено статтею 252-1 ГПК України.

Господарський суд розглядає клопотання в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами. Зазначимо, що положення статей 162 й 164 ГПК України не поширюються на вимоги до форми та змісту клопотання органів АМК.

За результатами розгляду клопотання суд постановляє ухвалу про залишення клопотання без розгляду, повне або часткове задоволення клопотання чи відмову у задоволенні клопотання.

Залишення такого клопотання без розгляду не перешкоджає повторному зверненню з ним до суду в установленому порядку після усунення недоліків.

Суд відмовляє у задоволенні клопотання у разі, якщо не наведено достатніх підстав для необхідності проведення перевірки, вчинення окремих процесуальних дій та/або недостатньо обґрунтовано необхідність отримання такого дозволу.

Ухвала про повне або часткове задоволення клопотання може бути оскаржена протягом п’яти днів. При цьому оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Ухвала господарського суду про повне або часткове задоволення клопотання не підлягає оприлюдненню до закінчення строків проведення перевірки та/або вчинення відповідних процесуальних дій, визначених в цій ухвалі.

Ознайомитись із Законом можна за посиланням: https://bit.ly/3NV3cfh