flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Черговий крок до повноцінного електронного судочинства

18 жовтня 2023, 09:00

21 липня 2023 року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами” від 29 червня 2023 року №3200-IX (законопроєкт 7574-д).

 

 

Прийнятим законом передбачається доповнити Господарський процесуальний кодекс України, Цивільний процесуальний кодекс України та Кодекс адміністративного судочинства України положеннями, якими, зокрема, поширити обов'язок реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС для всіх юридичних осіб.

Обов'язкова реєстрація в електронному кабінеті окремої категорії учасників судового процесу дозволить судам здійснювати повідомлення та виклики відповідних учасників в електронній формі, заощаджуючи кошти і час, що зазвичай витрачається на здійснення документообігу.

Закон вводиться в дію через 90 днів з дня його опублікування, крім питань обов’язкової реєстрації в ЄСІТС в адміністративних і цивільних справах, для яких цей строк складає 7 місяців.

 

Відповідно адвокатам, нотаріусам, державним та приватним виконавцям, арбітражним керуючим, судовим експертам, органам державної влади та іншим державним органам, органам місцевого самоврядування та  юридичним особам необхідно створити власний кабінет в Електронному Суді до 18 жовтня 2023 року для повноцінної участі в господарських справах.

 

Закон зобов’язує суд залишати без руху позовні заяви, апеляційні та касаційні скарги, заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими чи виключними обставинами, якщо особа, що зобов’язана зареєструвати електронний кабінет звернулась до суду, не зареєструвавшись в ЄСІТС.

Для реєстрації юридичної особи в Електронному Суді необхідно мати чинний кваліфікований електронний підпис керівника/представника. Ознайомитись із порядком реєстрації власного кабінету можна на сайті Центру судових сервісів або за допомогою відеоінструкції.