flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Працівники суду вивчали особливості розгляду справ про визнання правочинів недійсними

02 грудня 2014, 08:52
Учора, 01 грудня, в господарському суді Закарпатської області відбулось семінарське заняття на тему: "Про деякі питання визнання правочинів (господарських договорів) недійсними" відповідно до Постанови Пленуму Вищого господарського суду України  від 29.05.2013 № 11.
Доповідачами по даній темі виступили суддя Кривка Василь Павлович та помічник судді Погоріляк Олена Юріївна. В обговоренні даної теми взяли участь помічники суддів та секретарі судового засідання.
Під час навчання розглянуто питання підвідомчості і підсудності господарським судам справ зі спорів, пов'язаних з визнанням правочинів (господарських договорів) недійсними. Загальні питання вирішення господарськими судами спорів, пов'язаних з визнанням правочинів (господарських договорів) недійсними; питання, пов'язані з визнанням правочинів (господарських договорів) недійсними з окремих передбачених законом підстав.
Підсумовуючи обговорене, суддя Кривка В.П. зазначив, що вирішуючи спори про визнання правочинів (господарських договорів) недійсними, господарський суд повинен встановити наявність фактичних обставин, з якими закон пов'язує визнання таких правочинів (господарських договорів) недійсними на момент їх вчинення (укладення) і настання відповідних наслідків, та в разі задоволення позовних вимог зазначати в судовому рішенні, в чому конкретно полягає неправомірність дій сторони та яким нормам законодавства не відповідає оспорюваний правочин.
Слід зауважити, що практика проведення семінарських занять у господарському суді Закарпатської області є постійною, завдяки чому судді та працівники апарату суду мають змогу оперативно знайомитись з новими законодавчими актами, обговорювати проблемні питання судової практики тощо.