flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підбито підсумки роботи господарського суду області за 9 місяців 2014 року

17 листопада 2014, 09:00

Тринадцятого листопада цього року у господарському суді Закарпатської області відбулися збори суддів, на яких, зокрема,  обговорено підсумки роботи суду за дев’ять місяців поточного року, а також ряд інших питань порядку денного.

По першому питанню порядку денного голова суду Ващиліна Надія Михайлівна доповіла, що впродовж дев’яти місяців 2014 року до господарського суду Закарпатської області надійшло 1280 заяв, справ, що на 157 заяв, справ менше, ніж в аналогічному періоді 2013 року (1437). Щодо розглянутих заяв, справ, то їх кількість також зменшилась. Так, за дев’ять місяців 2014 року розглянуто 1066 таких заяв, справ, тоді як за дев’ять місяців 2013 року – 1294, що складає 82%. Загалом у даному звітному періоді господарським судом області постановлено 1547 процесуальних актів, які підлягають оскарженню.

За розгляд справ господарським судом Закарпатської області упродовж  вказаного періоду сплачено заявниками та присуджено до стягнення в доход Державного бюджету України судового збору в сумі 3 176 979 грн., а повернуто з бюджету всього 329 536 грн. судового збору.

Впродовж  аналізованого періоду  також розглянуто 75 справах, пов’язаних з надходженням коштів до державного бюджету та державних позабюджетних фондів, за наслідками розгляду яких присуджено до стягнення в державний бюджет та державні позабюджетні фонди грошові кошти у сумі 4 447 037 грн., з них санкції - 326 567 грн.

Сталою ознакою вирішених господарським судом Закарпатської області справ є кількісна перевага майнових спорів, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав. У даному звітному періоді вирішено 636 таких справ, з них 601 справу становлять спори, пов’язані з невиконання або неналежним виконанням договірних зобов’язань. Загальна сума коштів заявлених до стягнення у даній категорії справ становила понад 280 млн. грн. Сума коштів присуджених до стягнення за вказаними вимогами склала понад 130 млн. грн. Таким чином рівень задоволення майнових вимог становив 49%.

Із загальної кількості розглянутих справ 125 порушено за позовами прокурорів, з них повністю або частково задоволено 86 справ. Позовні вимоги прокурорів задоволено на суму 5 438 338 грн. із заявлених ними до стягнення 7 484 835 грн. Таким чином відсоток задоволених судом вимог становить майже 73%.

Як зауважила Ващиліна Н.М., спори господарським судом області, як і в цілому по Україні, розглядаються  у встановлені господарським процесуальним кодексом України строки, своєчасно здійснюється надіслання  судових актів учасникам процесу, хоча трапляються поодинокі випадки порушення вказаних строків. При цьому голова суду наголосила на необхідності неухильного дотримання вимог процесуального законодавства в частині строків розгляду справи та надсилання  судових актів.

Із загальної кількості розглянутих заяв, справ, - 216 склали заяви у справах про банкрутство. Закінчено провадження у 25 справах про банкрутство.

В межах вирішених справ про банкрутство розглянуто 65 заяв кредиторів із грошовими вимогами на суму 60 989 462,89 грн., яка частково визнана судом в сумі 57 491 571,39 грн. (94%).

Відзначаючи роботу апеляційного суду нашого округу голова суду зазначила, що впродовж дев’яти місяців 2014 року до Львівського апеляційного господарського суду надійшло 2298 апеляційний скарг і подань на судові рішення місцевих судів.

В результаті апеляційного перегляду судових рішень господарському суду Закарпатської області скасовано (змінено) 35 судових актів, що складає 2,32% до загальної кількості судових актів, які підлягають оскарженню (1547), а з урахуванням відновлених судових актів судом касаційної інстанції цей показник  складає 2,26%. В середньому по Україні такий показник становить 3,5%.

Підсумовуючи результати роботи суду за дев’ять місяців голова суду наголосила на необхідності  забезпечення високої якості відправлення правосуддя, яка притаманна  господарському суду Закарпатської області протягом багатьох років, а також на необхідності активізації превентивної роботи суду з виявлення порушень законності або недоліків в діяльності підприємств, установ, організацій в процесі розгляду справ та повідомлення про ці факти відповідних органів в порядку, визначеному статтею 90 Господарського процесуального кодексу України.

По другому питанню порядку денного щодо обговорення рішень ХІІ позачергового з’їзду суддів України, виступила делегат з’їзду від господарського суду Закарпатської області суддя Л.М.Якимчук, яка коротко доповіла про  вказані рішення. Окремо зупинилась на рішенні від 26.09.2014 „Про забезпечення незалежності суддів та підвищення авторитету судової влади” яким визнано неприпустимим прийняття законодавчих актів, що обмежують гарантії незалежності судів та суддів; такими, що підривають довіру до суду, випадки приниження авторитету судової влади посадовими особами державної влади, втручання в роботу суду тощо.

Також на зборах суддів обговорено причини помилок, допущених суддями при здійсненні правосуддя, за результатами аналізу скасованих (змінених) судових актів господарського суду Закарпатської області за серпень – жовтень 2014 року; результати перевірки введення повних текстів судових рішень, інших документів до автоматизованої системи документообігу, а також надсилання копій судових рішень господарського суду Закарпатської області до Єдиного державного реєстру судових рішень за вказаний період та довідку щодо судових справ, провадження у яких зупинено станом на 05.11.2014.