flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Учасники круглого столу "Господарські суди у світлі судової реформи" обговорили питання проведення судової реформи в Україні

28 жовтня 2014, 17:40
Сьогодні, 28 жовтня 2014 року, в залі судових засідань юридичного факультету Ужгородського національного університету відбувся "круглий стіл" на тему: „Господарські суди у світлі судової реформи”.
         У заході взяли участь голова господарського суду Закарпатської області Ващиліна Н.М., заступник голови суду, доцент кафедри господарського права та господарського процесу юридичного факультету, кандидат юридичних наук Васьковський О. В., суддя господарського суду Ремецькі О.Ф., керівник апарату Хамник М.М., декан юридичного факультету Фазекош В.Г., заступник декана, к.ю.н., доцент Булеца С.Б., завідувач кафедра конституційного права та порівняльного правознавства, професор, д.ю.н., член кореспондент НАПрН України Бисага Юрій Михайлович, завідувач кафедри теорії та історії держави і права, професор, д.ю.н., член кореспондент НАПрН України Лемак В.В., професор, д.ю.н. Бєлов Д.М.,  викладачі юридичного факультету, начальник головного управління юстиції в Закарпатській області Фартушок І.І., представники юридичних компаній „Колегіум” та „Греца і партнери”, заступник голови правління Закарпатсадвинпром, студенти та аспіранти юридичного факультету.
Мета „круглого столу” - обговорення стану і змісту судової реформи в Україні, визначення місця господарської юрисдикції у структурі судової системи України та формування єдиної концепції реформування відповідно до вимог правової демократичної держави і громадянського суспільства.
Відкрила захід голова господарського суду Закарпатської області  Ващиліна Надія Михайлівна, яка у своєму виступі зазначила, що судова система України побудована за принципами територіальності та спеціалізації. Побудова судової системи без врахування господарської спеціалізації є неможливою. Саме господарські суди та їхня практика є індикатором процесів, які відбуваються в економіці та праві нашої держави, що забезпечує стабільність функціонування цього інституту судової влади та високий рівень довіри суспільства до нього.
         Професор Лемак В.В. у своїй доповіді вказав, що кардинальна зміна правил судочинства може призвести до порушення принципу правової визначеності,  незалежності суддів, доступності правосуддя і негативно вплине на зміст прав та обов’язків учасників економічних відносин.  Крім того, запропоновані новації у побудові судової системи не узгоджуться з нормами Конституції України, не враховують історичний та міжнародний досвід функціонування судової системи.
 
         На підтримку господарської юрисдикції висловилися інші учасники „круглого столу”. Зокрема, партнер юридичної компанії „Греца і партнери” Греца Я.В. зауважив, що спеціалізація завжди була супутницею професіоналізму.
         Партнер юридичної компанії „Колегіум” Маркусь М.І. повідомив, що саме існування господарської спеціалізації в рамках окремої судової установи (системи) дозволяє забезпечити єдність судової практики якість та оперативність вирішення спорів, а також сформувати компетентний суддівський корпус. Крім того, зазначив, що при реорганізації/ліквідації господарських судів в Україні господарські правовідносини в Україні не припинять своє існування, а судді загальних місцевих судів не мають необхідного досвіду у вирішення господарських спорів, складність яких з кожним роком зростає.
         Загалом учасники висловили спільну думку щодо необхідності збереження господарських судів в Україні як самостійної гілки судової системи, оскільки існування спеціалізованих судів є загальноєвропейською та світовою практикою, а також відображає національний історичний досвід функціонування цього інституту.
 
         Матеріали круглого столу будуть оприлюднені на веб-сайті господарського суду Закарпатської області.