flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Продовжив роботу XII позачерговий з'їзд суддів України

30 вересня 2014, 14:04
Вітальною промовою відкрив захід Президент України Петро Порошенко: "Перед нами з вами є величезне завдання: побудувати довіру українців до судової гілки влади. Я покладаю дуже високі надії на наше з вами зібрання. Сьогодні я буду виступати перед високою аудиторією, перед усією країною зі своєю новою Програмою, своїм новим баченням програми реформ "Стратегія-2020". Вона передбачає 60 реформ, спеціальних програм, виконання яких підготує Україну для того, щоб через шість років подати заявку на набуття членства в Європейському Союзі. Побудувати систему, коли Україна буде відповідати і Копенгагенським, і Маастрихтським критеріям. Але всі ці критерії стосуються лише економічної частини. Я впевнений, що нам з вами обов'язково вдасться побудувати відповідність країни й іншим критеріям. І саме тому серед цих 60 спеціальних програм, реформа номер один - судова. Я дуже покладаюся на вас і громадськість, що разом з новообраним Парламентом, при повній підтримці мене як Президента, вдасться провести і побудувати нову судову реформу, яка відновить довіру людей до суддів. Після Революції Гідності наша країна змінилася... І суди не мають залишатися у минулому. Я впевнений, що це має бути рух совісті кожного, що це мають бути кроки, які дозволять нам створити новий, правильний закон. Я не маю права в ніякому разі на вас впливати, бо моїм першим пріоритетом є незалежність судової гілки влади. І я, як гарант Конституції, маю забезпечити цю незалежність".
Крім того, Петро Порошенко закликав делегатів прискорити процес створення надзвичайно важливих органів, відповідальних за формування суддівського корпусу, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів: "Я впевнений, що ви сьогодні не помилитеся і виберете гідних представників".
"Судді, які чесно виконують свої обов'язки, мають відчувати себе захищеними, в тому числі, і матеріально. Насильство щодо суддів неприпустиме. І я, як Президент України, маю гарантувати захист суддів. І ви можете в цьому на мене розраховувати. А я, в свою чергу, розраховую на вас в чесності та неупередженості", - підкреслив Глава держави на завершення свого виступу.
У заході також взяли участь Голова Конституційного Суду України Юрій Баулін, Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк, Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов і заступник Голови ВГСУ Сергій Могил, Голова Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Борис Гулько, Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло, суддя Верховного Суду України, Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко, суддя ВГСУ, Голова Ради суддів господарських судів України Олександр Удовиченко, суддя ВГСУ, член Ради суддів господарських судів України Володимир Погребняк, а також делегати від господарського суду Закарпатської області Якимчук Л.М. та інші.
По закінченні урочистої частини позачерговий XII з'їзд суддів України обрав головуючою суддю апеляційного суду Донецької області, члена Ради суддів України Людмилу Соломаху. Після чого делегати приступили до розгляду питань порядку денного.
                                                                                                                                              
          Виступ Президента України Петра Порошенка на ХІІ позачерговому з'їзді суддів України