flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У господарському суді Закарпатської області 14 грудня, у рамках Дня відкритих дверей, відбулася прес-конференція.

20 грудня 2011, 11:13

         У господарському  суді Закарпатської області 14 грудня, у рамках Дня відкритих дверей,  відбулася  прес-конференція.

        

Із представниками  мас-медіа зустрілися: Ващиліна Надія Михайлівна, голова суду; Якимчук Лілія Миколаївна, Кадар Йосиф Йосифович - заступники голови суду та керівник апарату суду Світлик Оксана Михайлівна.
Деталі. Голова суду Ващиліна Н.М. у своїй доповіді відзначила, що цього року минуло 20 років з часу створення системи спеціалізованих господарських (колишніх арбітражних) судів України. На всіх етапах своєї життєдіяльності суди господарської юрисдикції пройшли випробування часом, показуючи зразки високої ефективності, спроможності успішно виконувати свою відповідальну місію у здійсненні високоякісного судочинства у сфері господарювання.
Вже минув рік з часу прийняття нового Закону України „Про судоустрій і статус суддів”, який по-новому врегульовує правові засади організації судової влади та здійснення правосуддя в Україні. Зокрема, питання суддівського самоврядування, повноважень голів судів та керівників апарату, порядку зайняття посади судді суду загальної юрисдикції, застосування до суддів дисциплінарної відповідальності, статус помічника судді тощо. Окрім того, з 1 січня цього року в господарському суді діє закладена цим Законом та відповідними нормами Господарського процесуального кодексу України автоматизована система розподілу справ між суддями, спрямована на об'єктивний та неупереджений розподіл справ між суддями з додержанням принципів черговості та рівної кількості справ для кожного судді. Справи розподіляються з урахуванням спеціалізації суддів.
На сьогоднішній день штат суддівського корпусу господарського суду Закарпатської області складає 17 чоловік.
Для забезпечення належного рівня розгляду всіх категорій судових справ та рівномірності навантаження в господарському суді області діють наступні 4 судові колегії:
- з розгляду справ про банкрутство;
- з розгляду справ у спорах між господарюючими суб’єктами;
- з розгляду спорів, пов’язаних з державним регулюванням економічних відносин;
- з розгляду справ, пов’язаних із захистом права на об’єкти інтелектуальної власності.
Успішну роботу колективу господарського суду Закарпатської області забезпечують також працівники апарату, штатна чисельність яких складає 72 чоловіка, 59 з яких – державні службовці.
Новий Закон України „Про судовий збір” від 8 липня 2011 року N3674-VI, який набрав чинності з 1 листопада цього року, визначає правові засади сплати судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору. У відповідності до вказаного Закону змінилась структура судових витрат за звернення до господарського суду: замість державного мита та витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу сторони при зверненні до господарського суду зобов’язані сплатити судовий збір, розмір якого суттєво відрізняється від попередніх розмірів вказаних видів судових витрат.
Правом на звернення до господарського суду наділені підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ, які звертаються за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених Господарським процесуальним кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.
У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.
Підвідомчість справ господарським судам визначена ст. 12 Господарського процесуального кодексу України.
       Голова суду також озвучила статистичні показники роботи господарського суду Закарпатської області.
       Так, впродовж 9 місяців 2011 року до господарського суду Закарпатської області надійшло 1786 позовних заяв, що на 123 позови більше, ніж у минулому аналогічному періоді 2010 року (1663), а вирішено 1459 справ, що на 5% менше рівня минулого року (1537 справ) та постановлено 2906 процесуальних актів, які підлягають оскарженню, що на 223 акти більше, ніж у минулому звітному періоді.
         Сталою ознакою вирішених господарським судом області спорів є кількісна перевага справ з майновими вимогами. У даному звітному періоді вирішено 963 такі справи. Більше половини спорів пов’язані із розрахунками за продукцію, товари, послуги. Рівень задоволення майнових вимог склав 59%.
        Із загальної кількості вирішених спорів у 123 справи про банкрутство.
        Одним із основних показників якості роботи суду є законність прийнятих рішень.
        Згідно даних статистичного бюлетеня Вищого господарського суду України за 9 місяців 2011 року в результаті перегляду судових рішень в апеляційному порядку господарському суду Закарпатської області, з урахуванням кількості відновлених у касаційному порядку судових актів, змінено та скасовано 80 процесуальних документів, що відповідно до загальної кількості прийнятих судом процесуальних актів складає 2,8%, тоді як по місцевих господарських судах середній показник змінених/скасованих актів сягнув 3,7%.
Підсумовуючи вищенаведене, слід відзначити покращення показників якості роботи господарського суду Закарпатської області (судочинство, контроль за виконанням судових рішень, тощо), що підтверджує ефективність здійснення заходів організаційного характеру, зокрема, обговорення на зборах суддів (нарадах) стану здійснення судочинства, проблем, що виникають у судовій практиці та шляхів їх вирішення; вивчення та обговорення на зборах суддів і нарадах причин скасування судових актів, причин оскарження дій суддів, систематичне проведення навчань з підвищення кваліфікації суддів та помічників, на яких здійснюється обговорення нових законодавчих актів, змін до законодавства, судової практики вищих судових інстанцій.