flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підведено підсумки роботи господарського суду Закарпатської області у І півріччі 2014 року

18 липня 2014, 09:00
Господарським судом Закарпатської області підбито пісумки роботи суду протягом першого піріччя 2014 року. Так, впродовж вказаного звітного періоду  до господарського суду області надійшло 842 заяви, справи, з яких розглянуто 725. Крім того, у даному звітному періоді судом постановлено 1062 процесуальних актів (в т.ч. з урахуванням розглянутих 725), які підлягають оскарженню. 
За розгляд справ господарським судом Закарпатської області у першому півріччі 2014 року сплачено заявниками та присуджено до стягнення в дохід Державного бюджету України судового збору в сумі 2109358, 97 грн.
Також, в межах даного звітного періоду, за ухилення від вчинення дій, покладених господарським судом на сторону, за рішенням суду з винної сторони, на підставі п.5 ст. 83 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України) присуджено до стягнення в дохід державного бюджету України штрафні санкції  у сумі 2 550 грн. 
У господарському суді Закарпатської області впродовж першого півріччя 2014 року  розглянуто 55 справ, пов’язаних з надходженням коштів до державного бюджету та державних позабюджетних фондів, з  яких з винесенням рішення  розглянуто 46 справ, по 8 справах припинено провадження на підставі  ст.80 ГПК України та по 1 справі позов залишено без розгляду на підставі ст.81 ГПК України. За наслідками розгляду вказаних справ присуджено до стягнення в державний бюджет та державні позабюджетні фонди грошові кошти  у сумі 2 545 503грн., з яких 320765грн. становлятьсанкції.
         Розглянуті справи порушувались за позовами: прокурорів – 43 справи; Пенсійного фонду України, його територіальних відділень – 1 справа; Антимонопольного комітету України – 7 справ та інших органів – 4 справи.
 
Структура вирішених господарським судом Закарпатської області спорів за їх категоріями наступна.
 
Спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними складають 5,7% від загальної кількості розглянутих справ; майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав – 60%; про банкрутство – 21%; спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 1,0%; спори, пов’язані з захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 0,1%; спори, що виникають із земельних відносин – 5,4% та спори, що виникають з інших недоговірних відносин – 6,9%.
 
Сталою ознакою вирішених господарським судом області справ є кількісна перевага майнових спорів, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав. У даному звітному періоді вирішено 437 таких справ, з них 415 справ становлять спори, пов’язані з невиконання або неналежним виконанням договірних зобов”язань. Загальна сума коштів заявлених до стягнення у даній категорії справ становила понад 200 млн. грн. Сума коштів присуджених до стягнення за вказаними вимогами склала понад 64 млн. грн. Таким чином рівень задоволення майнових вимог становить 32%.
Із вказаної кількості розглянутих майнових спорів 40 заяв, справ пов”язані із стягненням заборгованості за спожиті енергоносії. Загальна сума заявлених позовних вимог по вказаних справах склала 1 280 299 грн. Сума задоволених позовних вимог у справах закінчених провадженням становить 815 993 тис. грн., що складає 64% від заявлених вимог.
 
Із загальної кількості розглянутих справ 86 – були порушені за позовами прокурорів, з них повністю або частково задоволено 58 справ. Позовні вимоги прокурорів задоволено на суму 3 139 686 грн. із заявлених ними до стягнення 3 744 352 грн. Таким чином відсоток задоволених вимог становить майже 84%.
 
Із загальної кількості розглянутих заяв, справ 150 склали справи (заяви)  про банкрутство.
Закінчено провадження у 21 справі про банкрутство, з яких припинено провадження у зв’язку із затвердженням звіту ліквідатора 18 (тобто майже 86% до числа закінчених провадженням справ про банкрутство). У 2справах провадження припинено у зв”язку із затвердженням мирової угоди та у 1 справі - у зв”язку з виконанням боржником усіх зобов”язань перед кредиторами.
В межах вирішених справ про банкрутство розглянуто 47 заяв кредиторів із грошовими вимогами на суму 49 667 182 грн., яка частково визнана судом в сумі 46 553 799 грн., що становить 94%.
 
Впродовж першого півріччя 2014 року, у порядку статті 90 Господарського процесуального кодексу України, господарським судом області винесено 4 акти реагування, спрямовані на попередження правопорушень у сфері економічних відносин та зміцнення господарської дисципліни. З них 3 окремі ухвали направлені керівникам підприємств, а 1 – керівнику державної установи (організації). Про результати розгляду одержано 3 відповіді на окремі ухвали.
Основним показником якості відправлення правосуддя є  законність судових актів.
За даними апеляційної інстанції (Львівського апеляційного господарського суду) у першому півріччі 2014 року в результаті перегляду судових рішень в апеляційному порядку господарському суду Закарпатської області скасовано (змінено) 24 судові акти, що складає 2,25% до загальної кількості судових актів, які підлягають оскарженню (1062), а з урахуванням відновлених судових актів судом касаційної інстанції цей показник становить – 2,16%. Таким чином, 97,84% судових актів, які прийняті судом протягом І півріччя  2014 року є законними.
 
P.S. Детальніше зі статистичними даними по відправленню правосуддя  господарським судом Закарпатської області у першому півріччі 2014 року можна ознайомитись у розділі „Інша інформація”, рубрика „Cудова статистика.”
 
          Відділ систематизації законодавства, судової статистики та ІТЗ