flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підбито підсумки роботи суду у І кварталі 2014 року.

30 травня 2014, 09:00

Вчора, 29 травня 2014 року, в господарському суді Закарпатської області відбулися збори суддів, на порядку денному яких розглянуто низку питань, зокрема, про підсумки роботи господарського суду області у І кварталі 2014 року.

У своїй доповіді голова господарського суду Закарпатської області Ващиліна Н.М. зазначила, що впродовж 1 кварталу 2014 року до господарського суду області надійшло понад 380 заяв, справ.

За результатами розгляду звернень господарським судом Закарпатської області постановлено 457  судових рішень (в т.ч. з урахуванням розглянутих 321), які підлягають оскарженню. 

За розгляд справ господарським судом Закарпатської області у 1 кварталі 2014 року сплачено заявниками та присуджено до стягнення в доход Державного бюджету України судового збору в сумі 732 750 грн.

Впродовж 1 кварталу 2014 року закінчено провадження по 20 справах, пов’язаних з надходженням коштів до державного бюджету та державних позабюджетних фондів, з них з винесенням рішення по 15 справах та по 5 справах припинено провадження на підставі статті 80 Господарського процесуального кодексу України. За наслідками розгляду вказаних справ присуджено до стягнення в державний бюджет та державні позабюджетні фонди грошові кошти на суму понад 1 млн. 160 тис. грн., з них санкції на суму понад 253 тис. грн.

         Розглянуті справи порушувались за позовами: прокурорів - 14 справ; Антимонопольного комітету України – 3 справи та інших органів – 3 справи.

     Структура вирішених господарським судом Закарпатської області спорів за їх категоріями наступна.

Спори, що виникають при укладенні, зміні, розірванні господарських договорів та визнанні їх недійсними складають 4% від загальної кількості розглянутих справ; майнові спори, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав – 60%; про банкрутство – 21%; спори між господарським товариством та його учасником, що виникають з корпоративних відносин – 0,9%; спори, пов’язані з захистом права на об’єкт інтелектуальної власності – 0; спори, що виникають із земельних відносин – 5,6% та спори, що виникають з інших недоговірних  відносин – 7,2%.

Сталою ознакою вирішених господарським судом області справ є кількісна перевага майнових спорів, що виникають при виконанні господарських договорів та з інших підстав. У даному звітному періоді вирішено 194 такі справи, з них 182 справи становлять спори, пов’язані з невиконання або неналежним виконанням договірних зобов”язань. Загальна сума коштів заявлених до стягнення у даній категорії справ становила понад 47 млн. грн. Сума коштів присуджених до стягнення за вказаними вимогами склала понад 16 млн. грн.

Із вказаної кількості розглянутих майнових спорів 25 повязані зі стягненням заборгованості за спожиті енергоносії, проти 43 справ вирішених у минолому аналогічному звітному періоді. Загальна сума заявлених позовних вимог по вказаних справах склала майже 816 тис. грн. Сума задоволених позовних вимог у справах закінчених провадженням становила понад 527 тис. грн., що  складає 65% від заявлених вимог.

 Із загальної кількості розглянутих справ 30 за позовами прокурорів, з них повністю або частково задоволено 18 справ. Позовні вимоги прокурорів задоволено на суму понад 1 млн. 242 тис. грн. із заявлених ними до стягнення понад 1 млн. 466 тис. грн. Таким чином  відсоток задоволених вимог становить майже 85%.

 Крім того,  звітному періоді розглянуто 69 заяв, справ про банкрутство, з них 11 справ закінчених провадженням.

Із загальної кількості вирішених справ про банкрутство припинено провадження у зв’язку із затвердженням звіту ліквідатора 8 (тобто майже 73% до числа закінчених провадженням справ про банкрутство). У 2 справах провадження припинено у зв’язку із затвердженням мирової угоди та у 1 справі - у зв’язку з виконанням боржником усіх зобов’язань перед кредиторами.

Загальна кількість справ, в яких винесено постанови про визнання банкрутом у звітному періоді склала 6, з них жодної у справах закінчених провадженням.

В межах вирішених справ про банкрутство розглянуто 22 заяви кредиторів із грошовими вимогами на суму 7 377 605 грн., яка частково визнана судом в сумі 4 469 822 грн. (61%).

 Протягом періоду, що аналізується до господарського суду Закарпатської області надійшло 302 заяви (скарги, клопотання) у справах позовного провадження та про банкрутство, з них 14 не прийнято до розгляду. Розглянуто судом 261 таку заяву.  Кількість судових рішень, прийнятих за результатами розгляду цих заяв або за ініціативою суду, які підлягають оскарженню згідно ст.106 ГПК, складає 90 актів.

 Впродовж 1 кварталу 2014 року, у порядку статті 90 Господарського процесуального кодексу України, господарським судом області винесено 2 акти реагування, спрямовані на попередження правопорушень у сфері економічних відносин та зміцнення господарської дисципліни. Дані окремі ухвалі направлені керівникам державних установ. Про результати розгляду одержано 1 відповідь на окрему ухвалу.

Щодо законності втнесених судових актів господарським судом Закарпатської області, то вона має наступний вигляд.

У 1 кварталі 2014 року в результаті перегляду судових рішень в апеляційному порядку скасовано (змінено) всього 9 судових актів, що складає 1,96% до загальної кількості судових актів, які підлягають оскарженню (457), а з урахуванням відновлених судових актів судом касаційної інстанції – 1,75%, тоді як в цілому по господарських судах цей  показник складає  3,8%.

Такі показники свідчать про законність та обгрунтованість судових рішень, які приймаються господарським судом Закарпатської області.

 

Відділ систематизації законодавства, судової статистики та інформаційно-технічного забезпечення