flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Господарський суд Закарпатської області долучився до обговорення нормативів навантаження на суддів господарських судів, яке ініціювала Рада суддів України

05 лютого 2021, 16:19

Рада суддів України 03.02.2021 на своєму офіційному сайті оприлюднила інформацію про розрахунок нормативів навантаження на суддів господарських судів (http://rsu.gov.ua/ua/news/gospodarski-sudi-i-normativi-navantazenna).

Окрім нормативної чисельності у ній відображена інформація щодо кількості судових справ, що надійшли до суду, інформація про штатну та фактичну чисельність суддів за даними звітності 2019 року, а також кількість суддів, які мають працювати у цих судах відповідно до нормативів навантаження.

Дані по кожному суду про всі справи, що надійшли до суду за певний період надані Державною судовою адміністрацією України. 

          Судами з найбільшим навантаженням серед місцевих господарських судів визначено: ГС міста Києва (123), ГС Дніпропетровської області (59), ГС Харківської області (43), ГС Одеської області (34), ГС Київської області (33).

При цьому, зазначено, що найменший показник розгляду справ у Господарському суді Закарпатської та Тернопільської областей. Орієнтовна нормативна чисельність суддів для господарського суду області визначена у кількості 7 суддів.

Також Рада суддів України звернулася до суддів та усіх зацікавлених осіб долучитися до обговорення визначення граничної чисельності суддів у судах з урахуванням розглянутих справ та нормативів навантаження.

 

Слід зауважити, що показник значної (великої) кількості справ, що надійшли на розгляд суду у звітному періоді чи показник кількості розглянутих справ виключно сам по собі не означає високе навантаження на суддів суду.

Для визначення реального показника середнього навантаження на суддю, окрім вказаних показників, вирішальним є також і фактична чисельність суддів, які відпрацювали у суді у звітному періоді.

Так, штатна чисельність суддів Господарського суду Закарпатської області становить 10 суддів, а з 2019 року фактична чисельність суддів суду – 4 судді.

Варто наголосити на тому, що господарські суди працюють з нерівномірним навантаженням. За даними статистичного бюлетеня господарських судів України за 2019 рік середнє навантаження справ, які надійшли до Господарського суду Закарпатської області у 2019 році на одного суддю за штатною чисельністю суддів становить 111 справ, а за фактичною чисельністю суддів - 278 справ (при середньому по Україні – 144 справи за штатною чисельністю суддів та 190 справ - за фактичною чисельністю суддів).

Щодо показників середнього навантаження розгляду справ на одного суддю, то у 2019 році він становив 87 справ за штатною чисельністю суддів Господарського суду Закарпатської області та 217 справ за фактичною чисельністю суддів суду. По Україні даний середній показник  навантаження розгляду справ на одного суддю ставить 121 справу, а за фактичною чисельністю суддів – 160 справ.

Отже, з наведеного чітко вбачається, що середнє навантаження справ, які надійшли до Господарського суду Закарпатської області та справ розглянутих у 2019 році на одного суддю за фактичною чисельністю суддів суду є значно більшим від середнього по Україні.

Окрім вказаного, у порівнянні з показниками 2019 року, середній рівень навантаження на одного суддю Господарського суду Закарпатської області за результатами роботи у 2020 році також збільшився до 282 справ, які надійшли у звітному періоді та до 244 справ розглянутих у 2020 році, що також більше ніж середній показник по Україні у 2020 році, зокрема, 197 справ, які надійшли та, відповідно, 169 – розглянутих справ.

Також належить відзначити, що показник якості роботи Господарського суду Закарпатської області за результатами перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку є одним з найкращих серед господарських судів України у 2020 році, тобто 1,9% при середньому показнику по місцевих господарських судах України - 3,6%.  

Наведені вище статистичні дані відображені у статистичному бюлетені господарських судів України за 2020 рік.

 

З витягами із статистичних бюлетенів господарських судів України за 2019 та 2020 роки можна ознайомитися за цим посиланням:

- витяг із статистичного бюлетеня господарських судів України за 2019 рік

- витяг із статистичного бюлетеня господарських судів України за 2020 рік