flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

14 листопада у приміщенні господарського суду Закарпатської області відбулися збори суддів і працівників господарського суду Закарпатської області по підведенню підсумків роботи господарського суду Закарпатської області за 9 місяців 2011 року.

16 листопада 2011, 10:06
Деталі. Головою господарського суду Закарпатської області підведено підсумки роботи суду за 9 місяців 2011 року. Зокрема, вказано на те, що впродовж вказаного періоду до господарського суду області надійшло 1786 позовних заяв, що на 123 позови більше ніж у минулому аналогічному періоді 2010 року (1663).
      Всього господарським судом Закарпатської області постановлено у даному звітному періоді 2906 процесуальних актів (в т.ч. із закінченням провадження 1459), які підлягають оскарженню, що на 223 акти більше ніж у минулому звітному періоді.
      Серед місцевих господарських судів, які постановили схожу до нашого суду кількість процесуальних документів, можна виділити господарський суд Хмельницької області (3 182 – загальна кількість процесуальних документів,     1 768 – закінчені провадженням), господарський суд Чернігівської області (3 394 – загальна кількість процесуальних документів, 1 525 – із закінченням провадження) та господарський суд Житомирської області (3 602 – загальна кількість процесуальних документів, 1 744 – із закінченням провадженням).
      За розгляд справ господарським судом Закарпатської області сплачено заявниками та присуджено до стягнення 2143666,15грн. державного мита, 3561,38доларів США та 10971,53Євро.
      У господарському суді Закарпатської області впродовж 9 місяців 2011 року закінчено провадженням 128 справ, пов’язаних з надходженням коштів до державного бюджету та державних позабюджетних фондів, з них з винесенням рішення по 71 справі, 6 справ залишено без розгляду, 51 справу припинено провадженням. За наслідками розгляду вказаних справ присуджено до стягнення в державний бюджет та державні позабюджетні фонди грошові кошти на суму 8602028,74грн., з них санкції на суму 570562грн.
Розглянуті справи порушувались за позовами: прокурорів - 40 справ; ДПА – 31 справ; Пенсійного фонду України – 8 справ; Антимонопольного комітету України – 10 справ та інших органів – 39 справ.
Структура вирішених господарським судом Закарпатської області спорів за їх категоріями наступна. Майже удвічі збільшилась кількість справ про укладення, зміну та розірвання договорів, визнання їх недійсними. На 15,5% зменшилась кількість вирішених справ з майнових спорів про виконання господарських договорів та з інших підстав, а також про визнання недійсними актів на 12%.
Сталою ознакою вирішених господарським судом області спорів є кількісна перевага справ з майновими вимогами. У даному звітному періоді вирішено 963 такі справи. Більше половини спорів пов’язані із розрахунками за продукцію, товари, послуги. Загальна сума коштів заявлених до стягнення за майновими вимогами становила понад 590млн. грн. Сума коштів присуджених до стягнення за вказаними вимогами склала понад 346млн.грн. Таким чином рівень задоволення майнових вимог становить 59%.
    Із вказаної кількості вирішених майнових спорів 116 справ, пов”язані зі стягненням заборгованості за спожиті енергоносії. Загальна сума заявлених позовних вимог по вказаних справах склала понад 54млн. грн. Сума задоволених позовних вимог у справах закінчених провадженням становить понад 46 млн.грн., що складає 85% від заявлених вимог.
   Зменшилась кількість майнових спорів, пов’язаних з договорами кредитування - 113 справ проти 184 справ у аналогічному періоді минулого року, договорами перевезення (10 проти 25).
         Зросла кількість майнових спорів про відшкодування шкоди (43 проти 29 у минулому звітному періоді).
Майже у два рази зменшилась кількість спорів про застосування антимонопольного законодавства ( 8 проти 14 у минулому звітному періоді).
 У звітному періоді вирішено 123 справи про банкрутство, і майже стільки ж спорів вирішено за аналогічний період минулого року (124 справи).
Загальна кількість справ, з яких винесено постанови про визнання банкрутом у звітному періоді склала 135 справ, з них 8 зі справ закінчених провадженням.
Протягом 9 місяців 2011 р. господарським судом Закарпатської області розглянуто 48 скарг на дії чи бездіяльність органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень, ухвал суду (в аналогічному періоді 2010 року – 38 скарг). Прийнято 76 судових актів про надання відстрочки або розстрочки виконання рішень, зміну способу та порядку виконання рішення, ухвал, постанов (у минулому звітному періоді – 77), 44 судові акти про вжиття заходів до забезпечення позову зі справ порушених провадженням (проти 65 у минулому звітному періоді), 571 судовий акт у справах про банкрутство (проти 280 у минулому звітному періоді), 350 судових актів з інших підстав (проти 420 у минулому звітному періоді).
Впродовж вказаного періоду господарським судом області в порядку статті 90 Господарського процесуального кодексу України винесено 8 актів реагування, спрямованих на попередження правопорушень у сфері економічних відносин та зміцнення господарської дисципліни.
В результаті перегляду судових рішень судом апеляційної інстанції господарському суду Закарпатської області протягом 9 місяців 2011 року скасовано 83 процесуальних документів та 3 процесуальних документів змінено, що відповідно до загальної кількості прийнятих судом процесуальних актів складає 2,96%. А загалом за результатами перегляду в апеляційному та касаційному порядку відсоток змінених і скасованих актів складає 2,8 тоді як по місцевих господарських судах середній показник змінених/скасованих актів сягнув 3,7%.
При розгляді питання „Різне”, включеного до переліку порядку денного зборів, голова суду, окрім іншого, наголосила на тому, що 1 листопада цього року набрав чинності Закон України „Про судовий збір” від 08.04.2011 №3674-VI, який визначає правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.
Згідно приписів даного закону за подання заяв, скарг до суду, а також за видачу судами документів на всій території України справляється судовий збір, який включається до складу судових витрат.
Розміри ставок судового збору визначені цим Законом різняться в сторону збільшення у порівнянні із ставками державного, які були визначені Декретом КМУ „Про державне мито”. Також змінені платіжні реквізити для перерахування судового збору.  
Повідомила, що Законом України „Про судовий збір”, відповідно, внесено ряд змін до Господарського процесуального кодексу України.