flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виповнюється 95 років з дня утворення арбітражно-судової системи в Україні

22 листопада 2017, 08:55

Сьогодні, 21 листопада, виповнюється 95 років з дня утворення арбітражно-судової системи в Україні.

   Початком створення арбітражних судів на території України  є  заснування 1807 року комерційного суду в Одесі. Згодом такі суди було створено у Феодосії (1819) та в Ізмаїлі (1832). Перехід від комерційних до арбітражних судів та комісій не змінював призначення цього органу — вирішувати спори, пов’язані з відносинами власності.

   Однак, Днем створення (арбітражних) господарських судів прийнято вважати 21 листопада 1922 року, коли була прийнята постанова Ради Народних Комісарів УРСР, якою затверджено «Положення про порядок розв’язання майнових змагань поміж державними установами та підприємствами». Відповідно до цього Положення були створені арбітражні комісії, в центрі – Вища Арбітражна Комісія при Українській економічній Раді та на місцях – при губернських економічних нарадах. 

            Арбітражі суди на території Західної України з’явились після приєднання цих земель до Радянської України у 1939 році. Так, 16 грудня 1939 року для зміцнення договірної дисципліни і господарського розрахунку, вирішення майнових суперечок між підприємствами, установами, організаціями 16 грудня 1939 року Радою Народних Комісарів УРСР було ухвалено постанову про утворення обласних органів державного арбітражу при Волинському, Дрогобицькому, Львівському, Тернопільському, Рівненському та Станіславському обласних комітетах УРСР.

         Указом Президії Верховної Ради УРСР від 22.01.1946, затвердженим Указом Президії Верховної ради СРСР від 22.01.1946, у складі Української РСР було утворено Закарпатську область. У цьому ж році розпочалась історія створення та розвитку відомчого арбітражу, а нині господарського суду Закарпатської області. Тоді, у відповідності до постанови Закарпатського обласного виконавчого комітету від 15 березня 1946 року за №135, було утворено державний арбітраж при Закарпатському облвиконкомі, основним завданням якого було розв’язання майнових справ, вирішення господарських спорів між установами, організаціями та підприємствами області.

     Колектив Господарського суду Закарпатської області вітає усіх представників господарської юрисдикції з річницею утворення органів арбітражу!

 Прес-служба Господарського суду    

Закарпатської області